En av mina absoluta favoriter från Toskana är producenten Dievoles härligt kraftfulla, snyggt klassiska viner.

Dievole ligger väster om staden Siena och värnar om att bevara historiska druvsorter som Aleatico, Barsaglina och Ciliegiolo. Den druva de odlar mest utav är självklart den blå druvan Sangiovese.

Favoritvin till den toskanska maten (eller på egen hand) är 2008 La Vendemmia, Dievole, Chianti Classico, Toskana, Italien, 185 kronor, Sn: 74556 (beställningsvara).
Vinet är gjort av 90 % Sangiovese och 10 % andra druvsorter. Vinet har lagrats på olika typer av ekfat. 80 % på stora ”bottis”(800 liter fat) och 20 % på nya och 2-3 år gamla barriques(250 liter fat) av både fransk och amerikansk ek.

Doften av klassisk chianti sprider sig i min nos och med aromer av choklad och körsbärskärna med en angenäm strävhet på tungan får mig att flyttas till Toskana på sekunden! Vinet är värt så mycket mer än sina 185 kronor. Beställ minst tre flaskor för jag tror du kommer att vilja dricka det här ofta och då vill det ju till att ha några buteljer i beredskap. Servera exempelvis till Salsiccia i gryta eller till höstens Frittata på Karl-Johansvamp.