Passa på att ta vara på dina rabarber under hela säsongen.
Denna sylt är inte för söt utan har en härlig friskhet. Om du vill, kan du byta ut 500 gram av rabarberna mot jordgubbar så får du en rabarb-jordgubbsylt med vaniljsmak istället – också väldigt gott!

(Ungefär 6 burkar sylt beroende på storlek)

1,9 kg (1,8 kg ansade) rabarber
1,25 dl vatten
1 vaniljstång
700 gram Syltsocker med pektin

Skala och skär eventuellt bort fula delar av rabarberna. Skär dem i ca 2 cm lång bitar. Är rabarberna för tjocka; dela dem på längden på hälften.
Låt rabarberna koka med vatten i cirka 8 minuter. Dela också vaniljstången och skrapa ur fröna som du låter koka med tillsammans med rabarber och den urskrapade stången. Blanda i pektin-sockret. Låt koka ytterligare 5 minuter. Ta upp vaniljstången och släng den.

Sterilisera burkar och lock i kokande vatten i ett par minuter. Jag brukar ta ett par burkar i taget. De ska vara riktigt heta då sylten hälls upp i dem. När du skruvar på locket; hålla fast burken med en grytlapp så att du inte bränner dig.

När alla burkar är fyllda, ställ dem i iskallt vatten i diskhon. Strax börjar det knäppa om locken då vakuum bildas i burkarna! Öppnad burk förvaras i kylskåp.
Servera på rostat bröd, till pannkakor eller glass.