Recept nummer tre till sommarbuffén.

400 g stora, torkade vita bönor eller 400 bönor på burk
240 g hjärtan av kronärtskocka (t.ex. ICA’s)
1 röd paprika
1 citron
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
Ett rejält knippe persilja
½ dl god olivolja
En påse ruccola
Salt
Peppar

2 dagar före:

Lägg bönorna i blöt i rikligt med vatten över natten.

1 dag före:

Koka bönorna (om du köpt torkade) enligt anvisningar på förpackningen. Ca 1,5 timme. Var noga att hålla koll och att eventuellt fylla på vatten under koktiden. Skölj bönorna (kokade eller från burk) i kallt vatten och låt dem rinna av ordenligt.

Låt kronärtskockorna rinna av och blanda med pressad citron, en liten skvätt olivolja samt svartpeppar. Låt stå medan du:

Delar paprikan och plocka ut frö och de vita ”väggarna” och rosta dem i ugn (250 C) tills de svartnat. Lägg i plastpåse i ca 10 minuter. Dra sedan av skalet och strimla sedan varje paprikabit.

Dela på chilin, plocka ut frön och de vita väggarna även här. Hacka chilifrukten.

Skala och skiva vitlöken.

Blanda samman alla ingredienser förutom ruccolan. Låt stå över natten så att bönorna drar åt sig smak. Det går bra att servera samma dag om man vill.

Hacka persiljan och blanda ned. Skölj ruccolan och bred ut på ett vackert fat. Häll på bönblandningen. Garnera med persiljekvistar.