Här kommer en riktig god efterrätt. Krämighet och krisp i favorit smakkombinationen hallon och lakrits. (Se tidigare inlägg.)


Crunch
150 g cashewnötter
100 g rörsocker
1/2 vaniljstång
25 g vetemjöl
50 g smör

 

Lakritskräm
65 g mjölk
50+50 g socker
9 g lakritspulver
115 g ägg
1 blad gelatin
75 g smör

Italiensk maräng
75 g äggvita
125 g socker
25 g vatten

Hallonmousse
125 g hallon
3 gelatinblad
250 g grädde, lättvispad
Färska jordgubbar (eller hallon) att dekorera med

Crunch
Värm ugnen till 200 grader. Blanda alla ingredienser och stryk ut massan på en plåt. Baka i cirka 6 minuter.

Lakritskräm
Koka upp mjölken och 50 g socker. Vispa ihop lakritspulvret, 50 g socker och ägg. Häll den varma mjölken över äggblandningen

och häll sedan tillbaka allt i kastrullen, värm till 85 grader. Vispa ner gelatinet och smöret ( kör med en handmixer om krämen känns grynig) 

Italiensk maräng
Vispa äggvitorna i en skål. Koka upp socker och vatten till 121 grader och slå sockervattnet över de uppvispade äggvitorna. Vispa sedan smeten på låg hastighet tills den kallnar.

Hallonmousse
Värm hallonen försiktigt och sila sedan bort kärnorna genom en sil. Smält gelatinet och blanda det med hallonpurén. Vispa ner blandningen i marängen och vänd ner den vispade grädden.

Montering
Fyll lite lakritskräm i 6 dessertskålar, därpå crunch och spritsa till sist hallonmoussen därpå. Toppa med färska jordgubbar. Dekorera med en myntakvist.