Jag tror inte att det bara är jag som häller i mig minst 4 liter mjölk i veckan och älskar yoghurt samt andra mejeriprodukter. Eller? När jag var yngre var mjölk kort och gott mjölk. Det fanns bara ett mejeri som producerade mjölk då och det var det konsumenten fick hålla till godo med. Smakvariationen var lika med noll och när mellanmjölken kom tog den oss med storm. För vad ska man annars dricka i landet lagom? Eller när mini-mjölken började produceras – det känns fortfarande inte som att den har slagit igenom, eller hur?

Nu är det ju så lyckligt att det finns fler mejerier än endast en. Min favorit är Hjordnära mejeri som (gissa vart det ligger) enkom producerar ekologiska produkter och innehar KRAV-certifiering. Detta innebär bland annat att bönderna inte ger sina djur foder som odlats på skövlad mark där det har stått före detta regnskog. Kossorna lever bland annat på vall (innehåller till exempel gräs, klöver, timotej) och smaska runt ute i hagen då det är säsong. Detta hjälper till att hålla landskapen öppna och ger en mjölk som smakar mer komplext och gott än vad vanlig mjölk gör. De gårdar som levererar mjölk till mejeriet ligger dessutom på en radie av 2,5 kilometer från mejeriet. Det kan man kalla nära!

Visst kostar det några kronor extra. Men varför inte betala lite mer för något som är så mycket godare? Dra in på något annat (chips, godis, glass)om ni vill spara de få kronorna istället. Dessutom gynnar det god djurhållning, regnskogen, miljön och din egen kropp!

Hjordnära Gammeldags mjölk smakar gott av kossa, med en lätt sötma i doften. Denna använder vi till allt där vi annars har mjölk. I teet, bakning och matlagning. Då den inte är homogeniserad rekommenderas att du skakar om den så att fettet på toppen (grädden) finfördelas före du ska servera den. Det jag gillar med denna så kallade gammeldags mjölk jämfört med andra är att den inte har den ibland flottiga karaktär som annan kan ha. Den känns helt enkelt fräsch, smakrik och riktigt god!

Grädden går verkligen inte av för hackor! En lätt sötaktig doft av riktigt färsk grädde med en förtjusande bärighet och frisk fetma gör att den är super till sommarens sista jordgubbar.

En favorit bland deras yoghurts är Vaniljyoghurt med björnbär som smakar somrigt av nyplockade björnbär och lätt av vanilj. Passar lika bra till frukost som till en lättare typ av efterrätt.

Vart kan ni nu få tag på dessa produkter? I Stockholm är det fortfarande lite tunnsått (finns bland annat på ICA Kvantum, Sickla). Lättare är det i Örebroregionen och hela Västra götland (av förklarliga skäl). Kolla in listan på deras hemsida för att se vart du kan köpa din mjölk eller annan mejeriprodukt.