En god sommarhamburgare med smak av vitlök, tomat och en härlig aioli.

2 personer

Burgare
500 g köttfärs
1 ägg
1 dl grädde
ströbröd
1 färsk lök
1 vitlöksklyfta
1 stort knippe persilja
Salt
Svartpeppar
1 tsk socker 

Skala löken och hacka den. Skala vitlöken och pressa. Vispa samman med övriga ingredienser (i en Kitchen Aid) samt låt stå och dra en stund. Forma burgare av färsblandningen och grilla (eller stek i smör) sedan.

Tillbehör
Bladsallad
1 färsk lök
2 tomater
2 hela vitlökar
2 skivor surdegsbröd
6 små rödbetor

Rosta de två hela vitlökarna i ugn (200 grader) 30-50 minuter (beroende på storlek).

Skiva löken samt tomaten tunnt och blanda till en enkel sallad. Spara två skivor till burgaren.

Rosta eller stek brödet i olivolja.

Koka rödbetorna och skala dem sedan.

Aioli
2 äggulor
1-2 dl olivolja (eller rapsolja)
1 tsk fransk senap
Citronsaft
Pressa den ena bakade vitlöken i äggulorna, tillsätt lite salt. Vispa äggulorna, rör i senap och vitlöken. Droppa i olja efterhand i en fin stråle, vispa till en krämig konsistens. Smaka av med citronsaft. 

Dressing
1 msk franks senap
Svartpeppar
Vinäger (Röd söt eller balsam)
Socker
Salt
Svartpeppar

Vispa samman ordentligt.

Att dricka till
Vi drack ett gott rödvin Lauze, från Frankrike.