Pissaladière är en sydfransk klassiker med kraftfull smak och härlig sälta.
Pissaladière
1 paket smördeg (den färska som finns i kyldisken eller förstås hemgjord)
5 färska röda lökar
5 vitlöksklyftor
1 burk anjovis
Svarta oliver
1 knippe timjan
Socker
Olivolja

Kavla ut smördegen och lägg den på ett bakplåtspapper på en plåt samt vik upp kanterna. Skala löken och skiva den tunnt. Skala vitlöken och pressa den. Lägg sedan i grytan tillsammans med den övriga löken och en slatt olivolja. Tillsätt en tesked socker, rensad timjan, 8 anjovisar (spara resten till dekoration). Koka på låg värme tills lökröran är krämig.

Förgrädda smördegen i 200 gradig ugn tills den får en lätt färg. Rör ut lökröran över smördegen. Lägg ett rutmönster med anjovis och sätt en svart oliv i varje ruta (se bild).
Grädda vidare i ugn till smördegen fått fin färg. Ta ut och skär upp. Dekorera med timjanblad.

 

Att dricka till
När anjovis är inblandad kanske en öl från Alsace eller ett glas Pinot Gris passar, för den mer vågade ett glas Gewürtztraminer.