Efter ett par veckors sommaruppehåll med fiske, var det förra veckan dags att igen ge sig ut i ett par tre dagar och pröva lyckan (eller skickligheten om man så vill). Denna gång fiskade vi med nymf/våtfluga ifrån båt vi var samma gäng som sist (se; ”Flugfiskad regnbåge och öring i ugn”), alltså tre personer. Efter den väldigt lyckade premiären sist var förväntningarna skyhöga och som tur var infriades de med exakt samma resultat, om än något bättre total vikt. Sjön som fiskades var NordvattnetHökensås.

Jag bjöd hem 6 personer på grillmiddag och fisken fick tjäna som huvudrätt. Det blev en öring och en regnbåge som tillagades på grillen. Fisken serverades med färskpotatis, en enkel bladsallad samt en gräddig kall romsås.

Fisken
2 hela rensade fiskar (Öring, Regnbåge, Lax)
1 knippe dill
1 citron
Svartpepppar
Salt
50 gram smör
2 scharlottenlökar
1 meter aluminiumfolie

Sås
3 dl vispgrädde
1 dl majonnäs
150-200 gram rom (stenbit röd)
Vitpeppar
1 knippe gräslök

Tillbehör
18 färskpotatisar (Skrubbas och kokas)
Bladsallad (Skölj och servera)
Olivolja (Till salladen)
1 citron (Skär i klyftor och ställ på bordet)

Grillen
Tänd grillen i god tid, så att glöden är jämn och het.
Salta och peppra insidan på fisken och gnid in. Fyll sedan buken på fisken med skivor av citron, lök samt dillvippor. Avsluta med att klicka i smör.
Lägg fiskarna i ugnsfolie och vik om, så att en kokong bildas. Placera på grillen och låt grillas tills fisken uppnått ungefärliga 70 grader (kolla temperaturen vid det tjockaste stället på ryggraden).

Romsåsen
Vispa grädde och rör sedan ner majonnäs. Hacka gräslök och rör ner. Tillsätt romen/kaviaren och smaka av med peppar.

Klart att servera.

Att dricka till
Vi drack bland annat några Gnarly Head Viognier (nr 6381), vilket fungerade bra.