Värmande och fantastiskt god soppa. Den krämiga bondbönsmaken bryts perfekt med den salta distinkta smaken av rökt lax, som i sin tur kompletteras med finhackad gräslök. Blev riktigt bra.

Ingredienser
1-2 kg bondbönor (med skal)
1 gul lök
1 persiljerot
3 dl vispgrädde
8 dl vatten
2 msk fond från kyckling
2 msk fond från grönsak
Salt
Vitpeppar
3 msk sherry
Smör
Rökt lax
Gräslök


Gör följande
Skala bönorna (skidor och bönskal).
Hacka en lök samt en persiljerot grovt och stek i smör. Tillsätt bönorna och vattnet, låt koka i 10 minuter. Kör i en blender tillsammans med grädde, fond och kryddor. Smaka av med salt, peppar och sherry.
Värm tallrikarna (t ex i ugn). Forma 4 laxrosetter och placera dem i soppan som på bilden. Strö över hackad gräslök.


Att dricka till
En Chardonnay från Irony med relativt kraftig eksmak passar på grund av den rökta laxen. Alternativt något vitt från Penfolds med ek i.