Det finns fortfarande en hel del goda sommarbär i affärer och på torg. En av de mest säkra korten är helt klart blåbären. Nästan alltid av bra kvalité och inte alls så oförutsägbara som t ex jordgubbar.
I denna efterrätt används blåbären både färska och i sås. Det hela blandas med knaprig smul och krämig vaniljgrädde.
6 personer
Kaksmulor
120 gram smör
1 dl råsocker (ljus muscovado)
3 dl mandelmjöl (skållad och mald mandel)
2 dl mjöl
1 nypa salt

Blåbärssås
300 gram blåbär
30 gram socker

Kräm
2 dl vispgrädde
1 msk socker
160 gram mascarpone
40 gram florsocker
1 vaniljstång

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda alla ingredienser till kaksmulorna. Strö ut det på ett bakplåtspapper. Sätt in i ugn i 12-16 minuter (tills det hela fått färg). Låt svalna. Efter att kaksmulorna kallnat så krossa dem lite lagom.
Mixa blåbär och socker.
Vispa grädden med sockret tills den tjocknar (men är ganska lös). Rör mascarpone med florsocker och märgen från vaniljstången. Rör samman med grädden och skeda ner i en spritspåse.
Uppläggning: Börja med kaksmulor sedan kräm, lite blåbärssås, lite kräm igen och toppa med kaksmulor. Garnera med blåbär och lite citronmeliss.
Servera genast.