Sensommardessert med blåbär
I denna efterrätt används blåbären både färska och i sås. Det hela blandas med knaprig smul och krämig vaniljgrädde.

120 gram smör
1 dl råsocker (ljus muscovado)
3 dl mandelmjöl (skållad och mald mandel)
2 dl mjöl
1 nypa salt
Blåbärssås
300 gram blåbär
30 gram socker
Kräm
2 dl vispgrädde
1 msk socker
160 gram mascarpone
40 gram florsocker
1 vaniljstång
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda alla ingredienser till kaksmulorna. Strö ut det på ett bakplåtspapper. Sätt in i ugn i 12-16 minuter (tills det hela fått färg). Låt svalna. Efter att kaksmulorna kallnat så krossa dem lite lagom.
Mixa blåbär och socker.
Vispa grädden med sockret tills den tjocknar (men är ganska lös). Rör mascarpone med florsocker och märgen från vaniljstången. Rör samman med grädden och skeda ner i en spritspåse.
Servera genast.
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Peter den 2011/08/16 klockan 08:30, och ligger i kategorin Dessert, Mat. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
Inga trackbacks ännu.

Paj med kantareller, två olika sorters kål samt rödbetsblast
ungefär 5 år sedan - Inga kommentarer
Pajdeg: 2,5 dl vetemjöl 125 gram smör 1-2 msk iskallt vatten Nyp ihop smör och mjöl. Avsluta med att tillsätta vattnet. Arbeta snabbt ihop tll en jämn deg. Slå in i plastfolie och lägg i kylen att vila. Fyllning: 250 gram rensade kantareller 20-30 kålblad (Gärna Red russian eller grönkål. Svartkål går också fint). 5-7…

Pilgrimsmusslor på grön ärtpuré med torkat,rivet kött från ko
ungefär 6 år sedan - Inga kommentarer
2-3 musslor per person 4 dl ärtor 1 dl crème fraiche 1 dl grädde 1 msk grönsaksfond, konc. 1 msk fiskfond, konc. 50 gram torkat nötkött Persilja Salt Vitpeppar Olivolja Sätt in tallrikarna i ugn 100 grader. Se till så att musslorna är torra, lägg dem på hushållspapper. Koka ärtorna i vatten, häll av vattnet,…

Panko- och ostpanerade pilgrimsmusslor i blomkålspuré serverade med isad selleri
ungefär 6 år sedan - 1 kommentar
4 personer 8 pilgrimsmusslor, stora vetemjöl 1 ägg 2 dl panko 1 dl riven parmesanost salt 6-8 buketter av blomkål 1,5 dl grädde ev lite fiskfond vitpeppar salt 2 stjälkar selleri olivolja Körvel Börja med att hyvla två stjälkar med hjälp av en mandolin, lägg hyvelspånen i isvatten, sätt åt sidan. Koka blomkålen i vatten…

Piggvar med getostsås och gröna ärter
ungefär 6 år sedan - 1 kommentar
4 personer 1 Piggvar på 1,5 kg 1 Morot 1 dm Purjolök 1 stjälk Selleri 1 litet knippe Persilja 2 dl vitt torrt vin 10 Vitpeppar korn Flingsalt 1 små klickar Smör Klipp bort fenor och stjärt på fisken och skölj i kallt vatten, sätt ugnen på 150 grader. Skala moroten och skär den i…

Gräsand med stuvad spetskål & rårörda lingon
ungefär 7 år sedan - 1 kommentar
Till 4 personer Brösten från två hela gräsänder Salt Svartpeppar Smör Gräddstuvad spetskål 1 Spetkålshuvud 1 Gul lök 2 dl Grädde 1/2 Grönsaksbuljongtärning Salt Svartpeppar Mos 600 gram Potatis av mjölig sort 75 gram Smör 1 dl Grädde 1 dl Mjölk Salt Peppar En gnutta muskot Sås 2 dl Rött vin 1 dl Marsala 1…

Blomkålssoppa med sparris och skinka
ungefär 7 år sedan - 1 kommentar
Finbesök och ännu en lördagsmiddag förbi. Denna gång serverades en soppa till förrätt. Blomkål, lufttorkad skinka, sparris och lite persilja, fick bli de tongivande ingredienserna. 4 personer Ingredienser 1 blomkålshuvud 1-2 dl vitt vin 1-2 dl vispgrädde Vatten Kycklingfond 16 gröna sparrisar Persilja 4 msk creme fraiche Olivolja 4 skivor lufttorkad skinka Instruktioner Börja med…

Kalvlever i gräddsås med skinka och champinjoner
ungefär 8 år sedan - Inga kommentarer
En riktig favorit som ger mersmak. Riktigt fin kalvlever är något som helt klart bör testas. Ingredienser 4 skivor kalvlever av god kvalitet 2-3 dl grädde Vetemjöl till panering Salt Svartpeppar 10 bruna champinjoner 6 skivor parma skinka Socker att balansera smaken med 1-2 msk koncentrerad kalvfond Gör följande Börja med att salta och peppra…

Torskrygg med dillgrädde och brynt smör
ungefär 8 år sedan - 3 kommentarer
Finbesök i lördags och eftersom favoriten torskrygg med brynt smör var önskat, fick det bli en variant på den. Vi kan kalla det gräddinkokt torsk med just brynt smör. Ingredienser 400 gram Torskrygg 0,5 dl vitt vin 2 dl grädde 1 msk fiskfond 1 knippe dill 4 vårlökar 15-20 skogschampinjoner Salt Svartpeppar Ärtskott 50 gram…

Torta di pere e cioccolato
ungefär 8 år sedan - 3 kommentarer
En mäktig och chokladsmakande efterrättskaka som kompletteras väl med en marsalabaserad Zabaionesås. Kaka 2 rumstempererade ägg 2,5 dl socker 180 gram smält smör 5 dl vetemjöl 2 dl mjölk 2 tsk bakpulver 3 mogna skalade, utkärnade päron 250 gram 70 % mörk choklad Vispa ägg och socker pösigt. Häll i smält smör, vetemjöl, bakpulver och…

Hasselnötsmousse
ungefär 8 år sedan - 4 kommentarer
En underbar liten efterrätt ifrån Roy Fares bok, Sweet. Rostade hasselnötter möter krämig nötmousse och choklad. Ingredienser 50 gram nougat 50 gram mjölkchoklad 200 gram vispgrädde 45 gram äggula 25 gram vatten 25 gram strösocker Saltade hasselnötter 50 gram hasselnötter 1 skvätt äggvita 1 nypa flingsalt 3 gram strösocker, 1/2 tsk Moussen Hacka…
ungefär 9 år sedan
Ser och låter j-t tilltalande
ungefär 9 år sedan
En riktigt god och smidig efterrätt.
ungefär 9 år sedan
Ser sjukt gott ut, gud, vad jag blir godissugen!
ungefär 9 år sedan
Vi blev bjudna på denna dessert i lördags, jag är normalt svårflirtad när det kommer till dessert. Men denna rackaren var sjukt god!
ungefär 9 år sedan
Har glömt att nämna att vi har provat denna dessert hemma hos oss och den var väldigt god! Smidig att göra och uppskattad av gästerna!
ungefär 9 år sedan
Supergott! Ska nu introducera denna underbara efterrätt i familjen. Tror på en given succe´
.
ungefär 9 år sedan
Gott att höra!
Jag också