Up-Side-Down Blåbärskaka
Det går fortfarande att få tag i härliga blåbär i både affärer och på torg. Därför är det fortfarande högtid att baka goda fikakakor och efterrätter på ett av sommarens godaste bär.
Ingredienser
100 gram smör
100 gram Philadelphiaost
2,5 dl socker
2 ägg
3 3/4 dl mjöl
1/2 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
400 gram blåbär
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör smör, Philadelphiaost samt socker ljust och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och vispa hårt. Sätt åt sidan.
Blanda mjöl, salt, kanel och bakpulver. Vispa i mjölken. Rör ihop de två blandningarna till en smet.
Klä en springform med smörpapper. Strö socker i botten. Fördela blåbären över bottnen och häll smeten över.
Grädda i cirka 45 minuter. Ta ut och låt den svalna. Lossa sidorna och vänd kakan upp och ner. Dekorera med färska blåbär,citronmeliss och florsocker.
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Peter den 2011/08/30 klockan 06:28, och ligger i kategorin Bakat, Dessert, Kaka. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
Inga trackbacks ännu.

Torta di pere e cioccolato
ungefär 8 år sedan - 3 kommentarer
En mäktig och chokladsmakande efterrättskaka som kompletteras väl med en marsalabaserad Zabaionesås. Kaka 2 rumstempererade ägg 2,5 dl socker 180 gram smält smör 5 dl vetemjöl 2 dl mjölk 2 tsk bakpulver 3 mogna skalade, utkärnade päron 250 gram 70 % mörk choklad Vispa ägg och socker pösigt. Häll i smält smör, vetemjöl, bakpulver och…

Hasselnötsmousse
ungefär 8 år sedan - 4 kommentarer
En underbar liten efterrätt ifrån Roy Fares bok, Sweet. Rostade hasselnötter möter krämig nötmousse och choklad. Ingredienser 50 gram nougat 50 gram mjölkchoklad 200 gram vispgrädde 45 gram äggula 25 gram vatten 25 gram strösocker Saltade hasselnötter 50 gram hasselnötter 1 skvätt äggvita 1 nypa flingsalt 3 gram strösocker, 1/2 tsk Moussen Hacka…

Bryggan café och bistro i Jönköping
ungefär 8 år sedan - 13 kommentarer
Efter tre besök, inklusive en invigning, är det dags att skriva ett inlägg om det nya favoritstället i Jönköping, nämligen Bageriet på Bryggan. Ägarna själva (syskonen Erik och Johanna Jahrl) beskriver stället som ett café och bistro med inriktning mot smörrebröd, soppor och fikabröd. Bryggan ligger på en av Jönköpings vassaste platser. Belägen vid Munksjöns…

Passionsfruktsfromage med mandelbiskvier
ungefär 8 år sedan - 2 kommentarer
Kort och gott en snygg och fantastiskt god efterrätt. Passionsfruktsfromage 2 gelatinblad 3 äggulor 3 vitor 2,5 msk florsocker 2 passionsfrukter 1 msk citruslikör, Cointreau 0,75 dl strösocker 300 gram blåbär 30 gram vit choklad, riven Lägg gelatinet i vatten i 5 minuter. Vispa gulor, florsocker, innanmäter från passionsfrukterna samt likör i en tjockbottnad kastrull…

Tiramisu på citron
ungefär 8 år sedan - 5 kommentarer
En tiramisuvariant på citron är det senaste efterrättsupplägget. Versionen är något förenklad, men ack så gott. Fräsch, gräddigt och härligt tuggmotstånd. 4 personer Citrontiramisu 3 dl grädde 1 dl lemoncurd 1/4 dl flädersaft 1/4 dl pressad citronsaft 4 savoiardkakor, delas på mitten Gör följande Blanda den vispade grädden med lemoncurden. Smaka dig fram till…

Barndomsfavoriten Kardemummakaka
ungefär 9 år sedan - 5 kommentarer
Så var första julklappen invigd. En av de större springformarna jag fick, prövades med favoritkakan som mor brukade baka när jag var liten. Kardemummakakan är en mäktigare version av en sockerkaka samt har smak av brända mandlar, sötma och självklart kardemumma. Receptet är baserat på kakan i ”Sju sorters kakor”. Ingredienser (8-12 bitar) 4 dl…

Pepparkakor, de bästa som finns
ungefär 9 år sedan - 3 kommentarer
Lucia står för dörren och det är hög tid att ha tillgång till pepparkakor i mängder. Här kommer familjens favoritrecept på just dessa julkakor. Steg 1 3 hg smör 4,5 dl socker 5 msk sirapVärm upp alltsammans i en kastrull under omröring (det får inte koka). Steg 2 1, 5 tsk bikarbonat 3 tsk kanel,…

Fika första advent
ungefär 9 år sedan - Inga kommentarer
Nu har den första adventsdagen börjat mörkna ordentligt. Så det är dags att tända det första ljuset, ta fram de nybakta lussekatterna (se ”Lussekatter till advent och jul”) och sätta glöggen (se ”Dags att sätta årets glögg”) på värmning. Servering Grovhacka lite skållade mandlar och ta fram russin som tillbehör till glöggen. Självklart ska även…

Espressomuffins med choklad
ungefär 9 år sedan - 5 kommentarer
Efter att inte ha bakat något vettigt på flera månader var det dags att ännu en gång experimentera lite med muffinssmet. Smakerna som skulle kombineras i denna cupcake var kaffe och choklad. Ingredienser (15-20 stycken) 3 ägg 2 dl socker 100 gram smör 1 msk rapsolja 0,5 dl mjölk 1 tsk vaniljextract 1,5 dl kakao…

Vår morotskaka
ungefär 9 år sedan - 4 kommentarer
Jag tycker att härligt orange morötter och mustig kanel hör hösten till. Något sött är inte heller fel så därför kommer här recept på en smakrik morotskaka! Ingredienser 100 g rumtempererat extrasaltat smör 2 1/2 dl socker 3 ägg (ekologiska) 5 medelstora morötter, ca 250-300 g 3 dl vetemjöl 1,5 tsk bakpulver 1,5 tsk malen kanel Frosting…
ungefär 9 år sedan
Blåbär är fint. Får nog pröva denna.
ungefär 7 år sedan
Hur menar ni att man ska vispa i mjölken i mjölblandningen? Det funkar inte alls, blir bara en klumpig massa. Får kasta och börja om.