Lördagskväll och en liten middagsbjudning för två polare. På grund av vissa semi-vegetariska krav föll valet på fisk, och i det här fallet en bit lax. Eftersom det är svamptider bestämde jag mig för att servera fisken med en kantarellstuvning samt ugnsbakad klyftpotatis.

3 personer

Fisken
600 gram laxsida med skinn
Sichuanpeppar
Rosépeppar
Svartpeppar
Salt

Krossa Sichuanpeppar, rosépeppar och svartpeppar grovt (företrädelsevis i en mortel). Blanda pepparen med salt och täck en tallrik med kryddmixen. Dela fisken i 3 stycken 200 grams bitar. ”Panera” fiskbitarnas skinnfria sida genom att pressa den ner i pepparblandningen.
Stek fisken i rikligt med smör. Börja med pepparsidan och avsluta med skinnet nedåt tills klart.
(Rosépeppar, men framförallt Sichuanpeppar är mild i smaken och kommer därför inte göra fisken överkryddad. Pepparen har i det här fallet även en ytterligre funktion och det är att skydda fisken vid stekning, så att tillagningen blir jämn. Precis som med skinnet kan gästerna sedan själva välja om de vill äta den eller inte.)

Svampen
2 hg kantareller
1 färsk gullök
2 dl vispgrädde
Socker
Kycklingfond

Rensa och skölj svampen. Hacka löken fint och stek mjuk i smör med en nypa salt. Tillsätt svampen och fräs ur vätskan. Häll i grädde, smaka av med en fond. Låt koka ihop, så att såsen tjocknar och får en tydlig karaktär av svampen.


Tillbehör
6-9 potatisar
Olivolja
Salt
Slätbladigpersilja
Citron

Sätt ugnen på 170 grader grill. Dela potatisen i kvartar och lägg upp på en plåt. Spritsa över olivolja och salta lätt. Kör i ugnen tills potatisklyftorna fått en gyllenbrun yta.

Servera som på bilden med hackad persilja och en citronklyfta.