Viltburgare med senapsmajonnäs och syltad rödlök
Eftersom jaktsäsongen har börjat tänke vi , som ni vet, på Winendine.se att ha en vecka med recept och inlägg inriktade mot vilt. Jag inleder här med ett hamburgarrecept på färs ifrån rådjuret som jag berättade om i ”Den första bocken” och ”Rådjur till Råvara”.
Hamburgare
500 gram körrfärs av rådjur
Salt
Svartpeppar
4 salladsblad
4 skivor prosciutto
Parmesan
Mild ost
8 skivor formfranska (eller önskat hamburgebröd)
Smör
Skölj sallad, micra skinkskivorna (cirka 1 minut liggandes i hushållspapper), riv ostarna (50/50-blandning) samt skär av kanterna och stek brödet gyllene i smör.
Lägg färsen i en plastbunke och blanda med peppar samt salt. Smaka av färsen och/eller provstek en lite för att kontrollera sluresultatet. Dela upp färsen i 4 lika delar. Forma dem till 4 burgare och stek i rikligt med smör. När du har fått rejält med färg på ena sidan vänder du på burgaren och strör ett tunnt lager av ostblandningen över. Stek sedan klart köttet medands osten smälter ut.
Syltad rödlök
2 rödlökar
2-3 matskedar balsamvinäger
1 tsk socker
Salt
Svartpeppar
Smör
Skala löken och skär i tunna skivor. Stek mjuka och lätt genomskinliga i smör, utan att bryna. Häll i vinäger och socker samt smaka av med salt och peppar. Häll av och kyl ner.
Majonnäs
1 ägg
1-2 dl olivolja
1 msk dijonsenap
Salt
Vitpepparpeppar
Se till att ägget har rumstemperatur och separera sedan gulan ifrån vitan. Lägg gulan i en skål och börja vispa med en elvisp (använder en ballongvisp på mixerstav). Strila försiktigt ner olivoljan tills konsistensen liknar fast smör. Rör försikgt ner senap samt smaka av med salt och peppar.
Servera enligt bild.
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Adam den 2011/09/13 klockan 06:04, och ligger i kategorin Kött, Mat, Vilt. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
ungefär 9 år sedan
Ser helt fantastiskt ut! Förväntar mig en lunchlåda idag
ungefär 9 år sedan
Hade jag sett detta tidigare, hade det självklart tagits med en burgare till dig
ungefär 9 år sedan
Ser verkligen gott ut!
ungefär 9 år sedan
Det ser ok ut.
Efter en tids frånvaro kan jag nu meddela att jag är tillbaka. Ärliga och raka kommentarer utlovas.
ungefär 9 år sedan
@Josse: Tackar.
@Freddy: Underbart att höra.
ungefär 7 år sedan
Ser fantastiskt ut! jag försöker inrikta mig på endast viltmatlagning, sugen på att gästblogga någon gång kanske? Har lite krav på mina bilder jag publicerar på bloggen, men dina bilder är klart godkända! Hör av dig vid intresse
/Viktor