Lättfixad och fantastiskt god efterrätt. Tarte Tatin är en fransk klassiker i form av en frasig och söt äppelkaka.

Ingredienser
6 äpple
125 gram smör
1 1/4 dl socker
1 ark smördeg

Servering
Vispad grädde (jag kör på Hjordnära mejeri utanför Hjo)

Sätt ugnen på 225 grader.
Använd en stekpanna som kan sättas i ugn. Smörj pannan med smör, strö på et ett tjockt lager med socker. Klyfta äpplena och lägg dom i ett fint mönster ovanpå smör och socker. Ställ pannan på spisen på högsta effekt, låt det koka tills det börjar bli brunt. Ställ åt sidan och låt det kallna. Bred ut smördegen över äpplena och tryck ner den runt det hela så att det tätar.
Sätt pannan i ugnen och grädda tills det blir gyllenbrunt (cirka 15 minuter). Ta ut och låt det svala och vänd sedan det hela upp och ner.

Servera med en klick vispad grädde.

Att dricka till
Ett glas Calvados, alternativt ett glas Pommeau.