Framme vid den antagligen mest kända biten kött man tillagar och äter på rådjur, nämligen rådjurssadeln (ytterfilén/ryggbiffen). Sadeln kombinerades med svamp och bär ifrån skogen.

4 personer

Sås
1 gul lök
Smör
Socker
2 dl kantareller
1 kvist rosmarin
1 litet knippe timjan
1 msk viltfond Bong
2-3 dl grädde
1 tsk fransk senap
2-3 msk torkade blåbär
Salt
Svartpeppar

Kött
1/2  rådjurssadel
Rosmarin
Timjan
Salt
Svartpeppar
Smör

Tillbehör
8-12 röda sparrispotatisar

Instruktioner
Hacka löken och stek sedan i smör med kantarellerna. Tillsätt lite socker, hackad timjan och rosmarin. Häll på grädde samt senap och koka till simmig konsistens. Ta bort rosmarinkvisten. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att tillsätta blåbär (torkade är nästan att föredra) och koka i ett par minuter.
Under tiden skalas potatis och sätts på kok.
Stek sadeln på alla sidor så att den får en fin stekyta. Sätt den i ugn 170 grader och kör tills innertemperaturen 55 grader. Ta ut köttet och skär loss filéerna samt vira in dom i folie för att vila i 5 minuter. Skär upp och lägg på varma tallrikar. Servera med såsen och den kokta potatisen.

Att dricka till
En fransk Grenache, Château Grand Moulin Vieilles Vignes Grenache (nr 90415), till finns bland nyheterna denna månad.