Fisk, potatis och sås på egengjord fond. Gott och rejält.

Ingredienser
1 stor spätt per person
Ströbröd
1 ägg
Vetemjöl
Salt
Vitpeppar 

 

 

Räksås
500 gram räkor (oskalad vikt)
1 gul lök
Socker
Persiljekvistar
1 dl torrt vitt vin
Vatten
2 dl grädde från Hjordnära
1 tsk tomatpuré
Timjankvistar
Vitpeppar

 

Instruktioner
Skala räkorna (spara skalen). Skala och hacka löken samt stek i smör med lite socker. Tillsätt räkskalen och stek några minuter. Fyll på med vatten och vin samt tillsätt kryddorna och koka i 20 minuter. (Vid behov tillsätt mer vatten.) Sila buljongen smaka av med tomatpuré och koka ner till cirka 1,5 dl vätska. Vispa ner grädde, smaka av med peppar och salt.
Under tiden som som fonden kokar, peppra och salta fisken. Vänd sedan fisken i mjöl, vispat ägg och tillslut ströbröd. Stek de panerade filéerna i smör.
Tillsätt räkor i såsen men spara några för dekoration,.