Efter att jag känt mig småförkyld under veckan ville jag unna mig något riktigt krämigt varmt och gott. Så valet av tillbehör till kalvköttet fick bli en osttäckt och gräddig potatisgratäng. Om jag får säga det själv så var den jättegod både som nygjord och påvärmd dagen efteråt.

Potatisgratäng (4-6 personer)
8-12 potatisar
1-2 gullökar
3 dl vispgrädde
3 dl riven ost (lagrad/olagrad beroende av smak)
Svartpeppar
Salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skilva potatisen i halv centimeter tjocka skivor. Skala även löken ocj skär denna i tunna skivor. Ta fram en ugnsfast form. Börja med ett lager potatis och lägg sedan ett lager lök. Salt och peppra. Upprepa proceduren samt avsluta med ytterligare ett lager potatisskivor. Häll över grädden och toppa med riven ost.
Kör i ugnen i mellan 30-60 minuter. Avsluta med några minuter grill för att få fin yta på osten.
Ta ut gratängen och låte den sätta sig något.

Tillbehör
Kalvkotlett eller Entrecote
Svartpeppar
Salt
Salladslök
Vitt vin
Kalvfond

Strimla ett par salladslökar.
Stek kött i rikligt med smör i en järnpanna. Ös bitarna med smör under tillagningen. Salta och peppra. Ta ur pannan och låt vila i några minuter i aluminiumfolie. Häll en skvätt vin och smaka av med fond.

Servera enligt bild.

Att dricka till
En kall ljus öl fungerar utmärkt. Exempelvis Kaltenberg eller Estrella.