Invigning av den nya lägenheten i Stockholm. Vad kan passa bättre en sen höstdag än lamm. Vi hade handlat i Hötorgshallarna, en upplevelse bara det i sig. Här finns det mesta i köttväg.
Det blev alltså en härligt mustig och mör lammgryta med mycket smak och värme.

Ingredienser
1,2 kg lammrygg, skuren i skivor
25 röda smålökar
3 vitlöksklyftor
3 kvistar rosmarin
1 citron
4 salladslökar
Socker
Salt
Svartpeppar
2 msk lemoncurd
Vatten
2-3 dl vitt vin, torrt
Redning av olivolja och mjöl
1-2 msk koncentrerad kalvfond
Instruktioner
Börja med att skala citronen tunnt (undvik det vita). Strimla skalet. Häll 1 dl vatten i en kastrull tillsätt 0,5 dl socker och koka citronstrimlorna i vätskan tills det blir riktigt koncentrerat. Sätt åt sidan.
Peppra och salta lammskivorna och stek dem i olivolja tillsammans med den skivade vitlöken. För över till en gryta och tillsätt vin, lite vatten samt fonden. Låt koka i cirka 30 minuter. Tillsätt de skalade lökarna, lemoncurden samt citronskalen och två rosmarinkvistar. Låt koka i ytterligare 1 timme. Ta sedan av locket och låt vätskan koka samman. Red eventuellt av med olivolja- och mjölredning. Tillsätt citronsaften och den skivade salladslöken.Servera med nykokt sparrispotatis (gärna den röda om den finns tillgänglig).

 

 

Att dricka till
Drick gärna en Verdicchio (nr 99022) samma sort som i såsen. Kolla stavningen på vinet.