Vi gör ännu ett dyk i beställningssortimentet. Denna gång så provar vi en Muscat från södra Frankrike. Dessa viner är vad man kallar vin-doux naturel. Jäsningen avbryts genom att man tillsätter druvsprit. Jästsvamparna dör, vinet får kvar en del sötma och alkoholhalten hamnar i detta fall på 15,5 % vol. alk.

Vinet heter Muscat de Rivesaltes, Vignerons Catalans, Roussillon, Frankrike, Sn: 83104, 117 kronor (500ml). Många muscater kan vara jolmiga, sakna fräschhet och syra men inte i detta fall. Denna goding har aptitretande aromer av mango och ananas med en lång eftersmak av torkad aprikos. Vinet ska drickas ungt då man vill bevara fruktens fräscha syra.

Dricks om aperitif (på sommaren med ett par bitar is). Just nu passar den fint till en bit St Agur grönmögelost, Tarte Tatin eller till plättar med hjortronsylt.