Efter att föräldrarna hälsat på och ett par restaurangbesök avklarats, så var det dags för en lugn söndagslunch. På fredagskvällen var jag som vanligt förbi Malmö Kötthandel och inhanlade helgens charkuterier. Denna gång blev det två sorters kotletter, den ena kalv och den andra lamm. Eftersom kalven tillagats på lördagen blev det lammkotlett med kantareller, potatismos och brynt ankfett. Ankfettet brukar jag få över när jag köper foie gras-mousse. Detta passar mycket bra att som smakförhöjare när man steker och serverar kött.

2 personer

Lamm
2 kotletter 200-250 gram
25 gram ankfett (smör är också ok)
Salt
Svartpeppar

Lägg fettet i pannan och se till att det blir hett. Salta samt peppra och stek kotletterna gyllene på båda sidor. Sänk sedan temperaturen. Ös kotletterna med fettet i ett par minuter och lägg sedan att vila i ugnsfolie i knappt fem minuter. Salta samt sila av det heta ankfettet och häll tillbaka det i en midre kastrull. Bryn smöret under omrörning, tills nörbrunt.

Kantarellsås
50 gram kantareller
50 gram trattkantareller
Smör
Salt
Svartpeppar
1 dl grädde
1 tsk kycklingfond
Slätbladig persilja

Fräs kantarellerna fria ifrån överflödig vätska i smör. Salta, peppra och rör ner grädde. Smaka av med fond. Hacka persilja grovt och strö över.

Potatismos
6-8 potatisar
2 msk smör
0,5 dl grädde
Salt
Svartpeppar

Skala och och koka potatisen tills den börjar falla sönder. Vispa sönder och tillsatt under tiden smör samt grädde. Smaka av med lite salt och peppar.

Servering
Upplägg enligt bild. Skeda upp någon matsked av det varma ankfettet/smöret över kotletten och strö över lite salt precis innan servering. Ett tips som jag tycker är gott, är att vrida över kotletten med lite citronsaft.