Dags för den klassiska rätten ärtsoppa. Ärtsoppan  är en viktig del av husmanskosten i flera länder och inte bara i Sverige. Här äter vi den dock oftast på torsdagar och är man ledig serveras den med varm punch samt en svinkall lager.
En måltid, som om den görs på rätt är fantastiskt god. Tradition när den är som bäst helt enkelt.
Fläsket
400 gram urbenad saltad fläsklägg
2 lagerblad
1 gul lök
1 stor morot
Vatten
20 vitpepparkorn

 

Ärtorna
500 gram gula ärtor (torkade)
1 gul lök
1 msk koncentrerad grönsaksbuljong
1 tsk timjan
1 tsk salt

 

Köttet
Börja med att koka fläskläggen (dagen före). Häll på vatten så det täcker. Låt koka i 15 minuter och skumma av regelbundet. Skala och dela löken samt moroten grovt. Tillsätt tillsammans med lagerblad och peppar. Låt nu det hela koka på svag värme i cirka 2 timmar. Sila av buljongen och spara. Ställ fläsket åt sidan på kall plats till dagen därpå.

 


Soppan
Blötlägg ärtorna cirka ett dygn innan soppan ska tillagas. Byt vattnet ett par gånger under denna tid.

Skölj de blötlagda ärtorna och lägg i en kastrull. Värm fläskläggsbuljongen (cirka 1,5 liter) och slå ner den i kastrullen. Koka upp det hela och skumma av. Tillsätt därefter hackad lök, grönsaksbuljong, timjan och salt. Koka ungefär 1,5 till 2 timmar. Tillsätt mer vatten vid behov.
Under tiden; skär bort skinnet och överflödigt fett från läggen och tärna köttet.
Tillsätt köttet när det återstår en kvart.Servera soppan med din favorit senap eller blanda några olika typer (Dijon, Slotts starka, lite grovkornig).
Att dricka till
Punch; Cederlunds torra (Cederlunds Caloric nr 592). Värm den innan servering. En ljus lager som passar bra till är S:t Eriks Pilsner (nr 1453).

 

Tips
Avsluta med pannkakor och sylt samt vispad grädde från Hjordnära mejeriet.