Vinkokt päron med gorgonzolakräm och nötsmördeg
En explosion av distinkta smaker. En intressant kobination av söt fruktighet, sälta och brända nötter. Originellt och gott.
4 personer
Ingredienser
2 päron (1/2 per person)
1 tsk kardemumma
1 dl socker
1/2 flaska söt Jurancon (eller likvärdigt vin)
Saft av 1/2 citron
200 gram gorgonzola
1 dl crème fraiche
Smördeg (fryst från butik är ok)
1-2 dl cashewnötter
Flingsalt
Ägg
2 päron (1/2 per person)
1 tsk kardemumma
1 dl socker
1/2 flaska söt Jurancon (eller likvärdigt vin)
Saft av 1/2 citron
200 gram gorgonzola
1 dl crème fraiche
Smördeg (fryst från butik är ok)
1-2 dl cashewnötter
Flingsalt
Ägg
Gör följande
Skala päronen, dela och gnugga in dem med citronsaft. Blanda socker, vin och kardemumma. Koka päronen tills de är mjuka men fortfarande har lite textur. Kyl i sitt spad och sätt åtsidan.
Hacka nötterna och rosta dessa i en stekpanna samt sätt åt sidan.
Blanda ost och crème fraiche till en kräm samt sätt åt sidan.
Skär trekanter av smördegen och pensla med vispat ägg. Strö på nötter och lite flingsalt samt baka i ugn 200 grader tills resta och gyllene.,
Servera enligt bild.
Att dricka till
Vi drack en Sauterne.
Vi drack en Sauterne.
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Peter den 2011/11/18 klockan 06:46, och ligger i kategorin Dessert, Mat. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
ungefär 9 år sedan
Komiskt! Jag satt och letade efter ett bra recept igår på just päron. Nu valde jag ju era knäckkorgar tills ikväll så det får bli päronen nästa gång!
ungefär 9 år sedan
Det låter högst lämplig
Såg du inte rödvinsvarianten?
http://winendine.se/?p=3447
ungefär 9 år sedan
Me like twice, både denna rätt, samt att Johanna fixar gottematen till kvällen
ungefär 9 år sedan
Ser fantastiskt gott ut!
ungefär 9 år sedan
Sitter själv och klurar på annorlunda smaker till vinkokta päron. Snygg bild och rolig kombination. Är personligen inte förtjust i just gorgonzola, men är helt klart beredd att testa med liknande.
Tjusigt!
ungefär 9 år sedan
Var just inne på din blogg Madeleine och hittade direkt ett trevligt recept på rödbetor, feta och bacon