En explosion av distinkta smaker. En intressant kobination av söt fruktighet, sälta och brända nötter. Originellt och gott.

4 personer
Ingredienser
2 päron (1/2 per person)
1 tsk kardemumma
1 dl socker
1/2 flaska söt Jurancon (eller likvärdigt vin)
Saft av 1/2 citron
200 gram gorgonzola
1 dl crème fraiche
Smördeg (fryst från butik är ok)
1-2 dl cashewnötter
Flingsalt
Ägg 

Gör följande
Skala päronen, dela och gnugga in dem med citronsaft. Blanda socker, vin och kardemumma. Koka päronen tills de är mjuka men fortfarande har lite textur. Kyl i sitt spad och sätt åtsidan.
Hacka nötterna och rosta dessa i en stekpanna samt sätt åt sidan.
Blanda ost och crème fraiche till en kräm samt sätt åt sidan.
Skär trekanter av smördegen och pensla med vispat ägg. Strö på nötter och lite flingsalt samt baka i ugn 200 grader tills resta och gyllene.,

Servera enligt bild.

 

Att dricka till
Vi drack en Sauterne.