Efter helgens hjortstek (se Rådjursstek med rödvinssås och mos) hade jag en hel del fint rosa kött kvar. Även om köttet är fantastiskt gott som det är kallt, valde jag att tillaga större delen av de resterande bitarna enligt två olika pyttipanna-upplägg.

Det första upplägget fick bli en parmesan- och spenatvariant, och det andra blev en gräddstuvad version (även kallat Dopsko/Pytt Bellman) med bacon och persilja.

4 personer

Pytt Bellman med bacon och persilja
600 gram rådjur/hjort/älg (ifrån stek eller färsk)
10-12 potatisar
1-2 gullökar
1 paket bacon (ca 150 gram)
2-3 dl grädde
Persilja
Salt
Svartpeppar
4 ägg
Smör
(Vilt-)fond

Skala, tärna och koka potatisen. Tärna även bacon och kött samt hacka lök och persilja grovt.
Ta en klick smör i pannan och fräs lök och bacon tills det fått lite färg. Släng nu i köttet och stek tills varmt. Vänd sedan ner den kokta potatisen, peppra och salta vid behov.  Tillsätt tillslut grädde och koka upp samt ihop någon minut. Smaka vid behov av med lite fond samt strö över hacka persilja.

Servera med en rå äggula och en persiljekvist.

Klart!

4 personer

Pyttipanna med babyspenat och parmesan
600 gram rådjur/hjort/älg (ifrån stek eller färsk)
10-12 potatisar
1-2 gula lökar
1 näve babyspenat
Salt
Svartpeppar
Parmesanost
Smör
Olivolja

Skala, tärna och koka potatisen samt hacka lök grovt.
Ta en klick smör i pannan och fräs lök tills det fått lite färg. Släng nu i köttet och stek tills varmt. Vänd sedan ner den kokta potatisen, peppra och salta vid behov. Strimla spenat och rör ner i pytten.

Servera med riven parmesan och lite olivolja.

Klart!

Övrigt
De djupa tallrikarna som användes vid servering denna gång, är ifrån Eva Solo och heter Legio. Stekpannan är en Iittala i serien Tools.