Jag vill inleda med att tala om att i skrivandestund finns endast en flaska kvar på Systembolaget och den är i Halmstad, så passa på om ni får möjlighet att dricka denna i en bar eller på restaurang.

Ytterligare ett tips jag fick, denna gång av en kollega och det rörde sig om öl. Det visade sig att Nils Oscar Company firar 15 år och har då passat på att brygga en jubileumsöl i begränsad upplaga (4920 stycken).

Producentens egen beskrivning
”Nils Oscar Jubileum 15 är bryggt med pilsnermalt och mörk karamellmalt, men även med torkade skal och fruktkött från de ekologiskt odlade kaffebären Fazenda Ambiental Fortaleza. Ölet får därmed en härligt rund och fruktig karaktär där ljusa smaker dominerar med inslag av karamell och frukt. Drycken passar till många olika rätter och lämpar sig därför ypperligt till flera olika kök, även riktigt kryddstarka rätter. Nils Oscar Jubileum 15 har visst släktskap med en Saison, men är inte lika torr. Man har även kryddat ölet med de båda humlesorterna Saaz och Tettnang. Den karaktäristiska smaken förstärks av citrongräs, thaibasilika och limeblad. Ölet är överjäst med en jäststam av belgiskt ursprung. Ölet är ofiltrerat och opastöriserat. 

Ölet är riktigt gott och välbalanserat. Lätt fruktigt och lite sötma. Bärnstensfärgat med något kladdigt, men lätt skumm.
I min åsikt en riktigt bra öl med väl samansatt smak som passar utmärkt att drickas både till mat som för sig själv.

Övrigt
Passar utmärkt till rådjuret (se ”2 x Pyttipanna på vilt” och ”Rådjursstek med rödvinssås och mos”).
Priset för Jubileum 15 (nr 11022) ligger på 99 kronor för en 75 cl flaska och alkoholhalten ligger på respektabla 7,4 procent.