Havskräftor är en självklar favorit. Gott, köttigt och mycket smak i de små rackarna. Därför föll valet av förrätt denna gång på en soppa gjord på egenkoktfond samt krispig sparris och havskräftsstjärtar. Mycket krämigt och gott.

 

Ingredienser
1 knippe sparris
1-2 kg hela havskräftor
1 morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
8-10 söta små tomater
1-2 dl vitt vin, torrt
3 dl grädde (från Hjordnära)
1 tsk pastis
Vatten
1 röd pepparfrukt

 

 

Först
Skala kräftorna och ta bort tarmen. Sätt köttet åt sidan och spara skalet för fond kok.

Fond
Skala moroten och löken. Dela moroten samt hacka löken och stek allt i smör. Tillsätt hackad röd peppar, delade tomater, kräftskal, vin samt vatten så det precis täcker. Koka i 30 minuter. Sila bort skalen och spara fonden. Koka ner tills smaken känns koncentrerad och god. Smaka av med lite socker.Tillsätt grädde och delad sparris. Koka 5 minuter.Precis före serveringen tillsätts kräftköttet och den hackade dillen.

 

 

Att dricka till
Vi drack ett underbart vin från Marcel Deiss, Engelgarten. Alternativ till det vinet skulle vara en Riesling från Alsace, som också passar utmärkt till rätten.