Igår bakades det lussekatter i mängd hemma i Malmö. I väntan på första advent bakades det och dracks glögg. Med hjälp av en vän blandades smet, jästes deg och gräddades lussebullar hela kvällen.

Ingredienser
15 dl vetemjöl
175 gram smör
5 dl mjölk
1 paket jäst (50 gram)
2 ägg
2 dl socker
3 påsar saffran (1,5 gram)
1 tsk salt
Russin

Steg 1
Smält 50 gram smör och vispa ner ner 5 dl mjölk. Vär tills det uppnår fingertemperatur (cirika 37 grader). Häll över i en degbunke/köksassistens och vispa ner smulad jäst, ett par teskedar socker samt salt. Rör om tills helt upplöst. Ta nu i mjölet (cirka 12 dl) och låt det arbetas in tills degen släpper ifrån kanterna. Strö över lite mjöl och täck med en handduk. Låt jäsa i en timme.

Steg 2
Mortla saffran ihop med ett par teskedar socker. Vispa 125 gram smör med 1,5 dl socker, poröst och tillsätt saffransblandningen samt ett ägg..
Rör ner smeten i den färdigjästa vetedegen och tillsätt ett par deciliter mjöl.

Steg 3
Sätt ugnen på 230 grader (eller 200 grader varmluft).
Mjöla ett bakbord och arbeta in det sista mjölet i degen med händerna. Forma nu önskade figurer och placer på en smörad plåt eller en med bakplåtspapper. Vispa ett ägg och pensla bullarna samt garnera med russin.
Grädda varje omgång i 7-10 minuter.

Servering
Passar utmärk till glöggen (se ”Dags att sätta årets glögg”) eller en kopp julte (se ”Julig smak från Kusmi”).

Övrigt
Assietten är ifrån Stelton precis som bakverks-/brödpåsen.