Här kommer ytterligare ett förslag på förrätt eller mellanrätt till nyårssupén. Pilgrimsmusslor är aldrig fel vid festliga tillfällen och är smidigt snabbtillagade.
Musslorna ackompanjeras av en purjolökskräm smaksatt med persilja och timjan.

4 personer
Kräm
1 dm purjolök
1 palsternacka
1 gul lök
1-2 dl grädde
1 dl vitt vin
1 msk kycklingfond
Salt
Svartpeppar
1 knippe persilja
Timjan
Smör
Stek löken och purjolöken på svag värme så att den mjuknar utan tar färg, Skala och dela palsternacka. Tillsätt den till löken och stek under omröring. Tillsätt grädde och vitt vin. Koka tills allt är mjukt. Mixa med stav till fin konsisten. Blanda ner persilja och några blad timjan samtidigt.

 

Pilgrimsmusslor
12-16 pilgrimsmusslor
Salt
Smör
Stek musslorna i smör med salt.

Servera som på bilden.

 

Att dricka till
Ett torrt vin från Österrike såsom en Leth, Grüner Veltliner (nr 4200) eller Schloss Gobelsburg Gobelsburger, Steinsetz, Grüner Veltliner (nr 72426).