En svensk receptvariant på den franska klassikern Quiche lorraine, inspirerat av boken ”Nu ska det smaka” av Peter Harryson. En härlig ost och skinkpaj med mycket smak och krispigt pajskal.

Pajskalet
125 gram smör
200 gram vetemjöl
1 msk riven gruyère eller annan lagrad ost (min kommer från Ysteriet på Almnäs söder om Hjo)
1 pressad vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar
3 msk kallt vatten

 

Fyllningen
250 gram kokt skinka (ett par skivor 8 mm tjocka)
100 gram rökt skinka (en skiva om 8 mm)
3 gula lökar
Timjan
3 vitlöksklyftor
3 ägg
200 gram ost (samma som ovan)
2 dl grädde
Salt
Svartpeppar

 

Skal
Dela smöret i mindre klimpar. Placera i en matberedare (använd kniven) med övriga ingredienser, men spara vattnet. Kör tills degen är grynig. Tillsätt vattnet och kör tills degen går ihop. Plasta in degen och sätt i kylen en timma.

Ta fram degen och kavla ut den. Klä en springform med degen och ”kläm” fast degen med aluminiumfolie i bitar. Grädda i ugn till den har en gyllengul färg (200 grader).

Ta ut ur ugnen plocka bort folien.

 

Fyllning
Hacka löken och stek den i smör. Tärna skinkan och blanda ner den bland löken. Avsluta med att pressa i vitlöken.

Riv osten och blanda med grädde. Vispa i äggen samt krydda med salt och peppar.

Fyll formen med skinkröran. Fyll därefter på med ägg- och oströran. Grädda i ugnen (250 grader) i cirka 45 minuter. När ytan början blivit rejält brun läggs ett bakplåtspapper över, för att kunna köra tiden ut utan att bränna pajen..

 

Servera med finstrimlad sallad och olivolja.