En svensk klassiker eller en dansk specialare. Små smörgåsar överrösta av goda pålägg med rena smaker i härliga kombinationer.
Mackorna fungerar perfekt till lördagslunch med en öl och snaps, men även som ett matigt tilltugg att bjuda middagsgästerna på i väntan på middagen.

 

Ingredienser
(15-20 tilltugg)
Rågbröd skuret i kvadrater (4×4 cm)
Vitt bröd/baguette skuret i tunna skivor
5 ägg (3 ägg till röran, 3 gulor och 1 vita)
200 gram räkor
Kallrökt lax
1 dm rökt ål
Cantadou pepparrot
Majonnäs
0,5-1 dl grädde
Salt
Vitpeppar
Socker
Dill
Gräslök
Citron

 

 

Instruktioner
Koka 2 ägg i 8 minuter. Skala räkorna, skär fina skivor av laxen samt rensa ålen från ben och skinn. Dela ålen i tjocka skivor.

Stek fem till sju skivor av baguetten i smör. Skiva de kokta äggen. Bred majonnäs på skivorna, lägg på äggskivor samt räkor och en dillkvist. Eventuellt några droppar citron på.
Dela äggen så det blir 3 gulor och en vita. Vispa ihop med 0,5-1 dl grädde beroende på äggens storlek. Salta och peppra samt tillsätt en nypa socker. Häll i alltsammans i en gryta och ställ på plattan. Sätt spisen på medelhög värme och vispa ständigt så att röran blir jämn och fin. Bred röran på grovt rågbröd samt lägg en bit ål på. Toppa med klippt gräslök.

Bred Cantadou på 5-7 skivor samt lägg en fin laxskiva därpå. Dekorera med dill.

 

Att dricka till
S:t Eriks Pilsner (nr 1453) och en Aalborg Taffel Aquavit (nr 34).