Bubblor är så himla gott och festligt. Det finns alltid tillfälle att dricka det; ensam eller tillsammans med vänner. Vänta inte med att öppna ”den-där-champagnen-du-fick-när-du-fyllde-år” vid rätt tillfälle. Som en gammal lärare sa tilll mig: ”Tillfället är rätt när du öppnar flaskan!”

Nästa gång du är på bolaget. Köp en, köp två, köp flera… Det finns champagner i moderata prisklasser som är bra. Du kanske tycker att det är mycket pengar att betala för en flaska men arbetet samt kvaliteten bakom är enorm och då kostar det lite mer.

Champagne får endast tillverkas i distriktet Champagne i Frankrike och man använder  enbart tre olika druvsorter: Chardonnay(grön), Pinot Noir(blå) och Pinot Meunier(blå). Det är de enda som är tillåtna. Champagne är också det enda distriktet där det är tillåtet att göra rosévin genom att blanda rött med vitt vin. Arealen att odla på är inte stor, så därför kan det inte tillverkas hur många flaskor som helst per år.

Det finns champagner som inte är årgångsbetecknade. De brukar omnämnas som standard-champagner. Det låter kanske inte så hett och spännande, men det är bra grejer och det ligger mycket arbete bakom dessa också.  En tumregel är att inte lagra dem utan att dricka upp dem ganska så snart. Inom ett eller ett par år. Årgångschampagner går naturligtvis att dricka upp direkt också. Det är helt enkelt en fråga om smak och tycke. En del gillar det unga, citrusbetonade, mineraliga (lite som att slicka på en sten) med hög syra istället för de lagrade med mer mognadstoner av brioche och rostat bröd.

Andra mousserande viner är tex: Prosecco(Italien), Cava(Spanien), Sekt (Tyskland), Sparkling wine(Australien, Sydafrika etc), Crémant de Bourgogne(Frankrike) och Crème d’Alsace (Frankrike).

Sugen? Så vad väntar du på? Gå till din närmsta butik och inhandla någon av dessa. Köp några i olika prisklasser för att märka skillnaden på kvalitet och smak!

Samtliga drycker nedan kommer från Champagne i Frankrike:

André Clouet Grande Rèserve, 259kr/529kr (magnumbutelj), Sn: 7686

Standardchampagne med mogna smaker av rostat bröd, choklad och grapefrukt.
Gjord på 100% Pinot Noir. Anledningen till att man kan göra vita viner på blå druvor beror på att färgen sitter i skalet. Vinmakaren låter alltså inte skalen ligga med druvjuicen (macerera) under speciellt lång tid.

Deutz Brut Classic, 339kr/739kr (Magnum), Sn: 7487

Ännu en favorit! Smarrigt och friskt med doft och smak av gröna äpplen med härligt gräddiga toner.
Gjord på Pinot Noir, Pinot meunier och Chardonnay. Du kommer att längta efter varje klunk.

Ruinart Brut Millésimé 2002, 339kr,Sn: 7637

En av mina favoritproducenter! Härligt mineralig, med citrustoner och nötter. Kan lätt lagras för att få mer mogna toner i minst 5-10 år. 2002 var dessutom en mycket bra årgång och priset är kanon!
Gjord på Chardonnay och Pinot Noir.

Ruinart är ett av de äldsta champagnehusen (grundades 1729) som finns och gör helt undebara drycker.

Alfred Gratien, Cuvée Paradis Brut, Non Vintage (NV), 599:-, Sn: 7578

En skumpa med små, pigga bubblor som doftar och smakar av äpple, citrus,rostat bröd, ett uns passionsfrukt  och mineral. Lång eftersmak.
Gjord på druvorna Chardonnay och Pinot Noir och har fått ligga på sin jästfällning i flaska i 6 år. Därav komplexiteten i doft och smak.

De St Gall Brut Rosé, 285kr, Sn: 7417

Kommer från stor, kooperativ producent.
Orange färg med  doft och smak av jordgubbar och mandarin. Billig rosé att dricka mycket av när solen skiner!
Gjord av lika delar Chardonnay och Pinot Noir.