Veckans fisk är en torskrygg som serveras med en färgstark paprikasås och saltad gurka. Snyggt, gott och rejält med kraftfulla smaker.

Ingredienser
500 gram torskrygg
2 gula paprikor
2-3 dl grädde
1 msk koncentrerad fiskfond (exempelvis Bong)
1 hel grön gurka
Salt
1 tsk mild curry
1 schalottenlök
Smör
1 dl vitt vin
Smör/mjölredning
Dill
Vitpeppar

 

Instruktioner
Börja med att tvätta och strimla gurkan. Salta den och sätt åt sidan (tar cirka en timma i rumstemperatur). Spola av gurkan för att få bort överflödig saltsmak.

Dela paprikorna och rosta i ugn tills de är mer eller mindre brända. Stoppa dem sedan i plastpåse och låt kallna. Skala och sätt åt sidan.
Hacka och stek löken i smör. Blanda ner paprikan, tillsätt grädde vitt vin, curry och fiskfond. Kör det hela med en stavmixer till fin konsistens. Sila därefter (pressa ut så mycket som möjligt) och smaka av med salt, peppar och lite socker. Red såsen vid behov.

Skala, koka och pressa potatisen.

Stek den saltade och pepprade fisken i smör. Efterlaga vid behov i ugn tills innertemperaturen är 55 grader.

Uppläggning enligt följande:
Börja med såsen, lägg ett knyte med gurka därpå och sist en bit torsk samt garnera med en dillkvist. Servera på varma tallrikar med pressad potatis till.

 

Att dricka till
Ett gott vin från Piemonte, nordväst om Alba. Roero Arneis, Marco Porello (nr 95663).