Vin till julmaten då? Jodå, det finns viner som funkar till den också. Röda, lätta bäriga passar fint till kötträtterna. Undvik viner med mycket strävhet (tanniner). Till sill och lax väljer jag viner från regionen Alsace i Frankrike. De har allt som oftast en lätt restsötma som går fint ihop med det feta och syrliga i rätterna.

En klassiker för oss på julbordet är Beaujolais Nouveau eller en vanlig beaujolais av god kvalitet. Om det finns några Nouveaus kvar så är årets Beaujolais Village Nouveau Quison, Beaujolais Villages, Frankrike, 69 kronor, Sn: 5469 det ni ska köpa. Doft och smak av röda bär, blåbär med en lätt örtig ton.
Finns inte denna så ta istället den lättillgängliga, stramare 2010 Morgon, Beaujolais Cru, Morgon, Frankrike, 89 kronor, Sn: 5106. Blåbär, syrliga röda vinbär och en lätt örtighet smakar detta vin. Båda vinerna är gjorda av den blå druvan Gamay.

En bra producent med vita viner från Alsace är Domaines Schlumberger. Det är endast i beställningssortimentet som deras viner finns att tillgå så beställ i denna vecka för leverans före jul.

Två godingar som blir mycket bra till sill och lax är:
 2008 Princes Abbés Pinot Blanc, Dom. Schumberger, Alsace, Frankrike, 97 kronor, Sn: 70449. Gjord av de gröna druvorna Pinot Blanc och Auxerrois (i detta fall synonymt med Pinot Gris). Ett lätt, friskt vin med blommig doft och smak av citrusfrukt och mandel.
 2007 Les Princes Abbés Riesling, Dom. Schlumberger, Alsace, Frankrike, 119 kronor, Sn: 70490 bjuder på en pigg syra med fräsch smak av grapefrukt och limeskal.