Dags för en julbordsklassiker, nämligen Janssons frestelse. Enligt mig ett av de viktigare tillbehören. Hur som helst vädigt gott när det görs rätt.

Ingredienser
400-500 gram mjölig potatis (King Edward)
2 burkar anjovis (Abba 125 grams burkar)
2 gula lökar
Socker
2-3 dl grädde (Hjordnära)
Spadet från anjovisen
Kryddpeppar
Ströbröd
Smör

 

Skala löken och skiva den tunnt. Stek i smör tills den blir mjuk, tillsätt lite socker. Skala potatisen och strimla den. Smöra en form och varva potatis, lök, anjovis i tre lager. Avsluta med potatis. Vrid i lite kryddpeppar i varje lager.
Häll på spadet från 1 anjovisburk, tillsätt grädden och avsluta med att pudra ströbröd över.

Sätt in i ugn 180 grader (cirka en timma) Håll koll på ytan så det inte bränner.

 
 Att dricka till
Din kryddade favoritsnaps samt en god Julöl från Jacobsen Golden Naked Xmas (nr 11365).