En fantastiskt god och krämig soppa. Mustighet ifrån lök, sält ifrån röktlax tillsammans med en len brysselkålsbas, gör denna rätt till en riktig vinnare. Ett bra val så väl till lördagslunchen som till förrätt på nyår.

(4 personer lunch)

Lökpuré
1 medelstor purjolök
1,5 dl vispgrädde (Hjordnära)
salt
vitpeppar
1/2 tsk fond (Thai Bong)

 

Skölj löken och dela i mindre bitar. Koka löken i grädde, mixa och, sätt åt sidan.  Det kan vara bra att börja mixandet med bra lite av grädden, för att på så sätt kontrollera konsistensen till den önskade.

 

Soppan
1 påse brysselkål (cirka 400 gram)
1 gul lök
1 msk fond (Thai Bong)
Salt
Vitpeppar
4 dl vatten (använd vattnet ifrån kålkoket)
2 dl grädde (Hjordnära)
Persilja

Rökt lax

Koka brysselkål och häll av vattnet. Sätt åt sidan.
Hacka en gul lök och stek i smör, sätt åt sidan.
Mixa kålen och löken i en blender tillsammans med 4 dl vatten och 2 dl grädde samt fond. Salta och peppra samt balansera med fond.

 

Servering
Grunda med en fjärdedel av lökpurén i tallriken och häll på soppa samt topp med skuren persilja och tunna skivor rökt lax.

 

Att dricka till
En Chardonnay från Irony, USA (nr 72900).