Nu passerar sakta men säkert årets sista dagar och det är snart dags att lägga champagnen på kylning och börja preppa för nyårssupén.
Är det många gäster som väntas, kan en kraftfull gryta vara ett bra sätt att servera en varm kötträtt på. För att få lite klass på det hela är vilt ett perfekt alternativ och i kombination med en fin öl har man ett smakfullt alternativ till den klassiska oxfilén med rödvinssås.

 

 

Ingredienser
1 drygt kilo högrev av älg
15 katrinplommon utan kärnor
En flaska blå Chimay
20 steklökar
2 gula lökar
1 msk ljus sirap
3 msk vitvinsvinäger
2 msk buljong (kött konc. från Bong)
3 ordentliga brödskivor av rågsurdeg
Fransk senap (Dijon)  efter behov
Salt
Svartpeppar
lagerblad
Timjan

 

 

Gör följande
Börja med att marinera plommonen i ölet i ca en timme.

Skär köttet i tärningar och stek dessa separat samt krydda med salt och peppar. Skala steklökarna (tips; häll kokhett vatten över lökarna innan de skalas.) och stek i smör. Ställ åt sidan. Hacka de gula lökarna grovt, stek i smör och ställ åt sidan.
Rör samman kött och all lök i en rejäl järngryta. Tillsätt kryddorna, ölet, sirapen, vinägern, buljongen samt katrinplommonen i grytan. Låt det hela koka upp på spisen.
Lägg brödet som ett lock på blandningen med ett ordentligt lager senap på nedsidan. Tryck ner brödet så det blir genomfuktat.
Sätt in grytan i en 150 grader varm ugn. Låt stå i cirka 2-2,5 timmar, köttet ska kokas tills det börjar falla sönder.
Servera med ett potatismos (se tidigare recept)