Efter ordnande och lagande för att få ihop det perfekta nyåret, är det skönt med något riktigt enkelt, krämigt och gott dagen efter. Därför kommer här en härlig potatisstuvning (i ny tappning), serverad med en varmrökt lax och lite dill. Snabbt, smidigt och starkt rekommenderat.

Ingredienser
8-10 potatisar med skal, helst röd sparris
1, 5 dl riven 30 månader källarlagrad Almnäs Yster (i nödfall Gruyère)
0,5 dl grädde
4-5 dl mjölk
1 stor msk smör
2 msk vetemjöl
Salt
Vitpeppar
1 kruka hackad dill
Socker

Instruktioner
Smält smöret och tillsätt mjölet, låt inte smöret bli brunt, sätt hälften åt sidan, späd med grädden och mjölken, värm helst mjölken innan.
Smaka av med socker salt och vitpeppar, tillsätt den rivna osten. Såsen ska vara krämig. Tillsätt slutligen den hackade dillen, spara gärna några kvistar till dekoration.
Serveras med kall eller varmrökt lax, i detta fallet varmrökt.

 

Att dricka till
Drick gärna en Riesling från Alsace, exempelvis 2007 Les Princes Abbés Riesling, Dom. Schlumberger (nr 70490).