En soppa fungerar perfekt som lättare lunch eller till förrätt i en trerätters måltid. Denna soppa är baserad på ett rejält fondkok på skal av hummer, där kött tillsammans med mild lök och persilja utgör den kompletta rätten. Gott, snyggt och är lätt att förbereda till många gäster.

4 personer
Fond
2 Humrar (skalen)
1 gul lök
1 morot
10 körsbärstomater
2 dl vitt vin
1 vitlöksklyfta
Vatten

 

Soppa
2 humrar (köttet)
2 dl vispgrädde
1-3 msk vitt vin
Slätbladig persilja
Salt
1 knipplök eller fänkål (inget måste, men kan ge en intressant brytning i smaken)

 

Instruktioner
Dela humrarna längsledes och ta ur köttet. Se till att behålla stjärthalvorna hela.

 

Fonden
Skala och grovhacka lök samt morot. Krossa vitlök och dela tomat. Stek lök/vitlök och morot i smör och tillsätt under tiden tomat. Lägg i skalen och häll sedan i vin och vatten så att det hela täcks. Koka i en halvtimme.
Sila sedan av fonden och koka ihop den tills den är koncentrerad.

 

Soppan
Värm fonden och tillsätt grädde samt smaka av med lite vin. Låt sjuda kort och smaka av med salt vid behov (lägg i grovt strimlad fänkål/knipplök om detta önskas i soppan och låt detta sjuda med kort).
Hacka persilja.

Lägg en fjärdedel av köttet i var soppskål (spara stjärtarna). Fördela soppan emellan skålarna och dekorera med stjärthalvorna samt persilja. Klart att servera med en bit baguette.

 

Att dricka till
Körde på samma vin till maten som i fonden, nämligen en Jacob’s Creek Semillon Chardonnay (nr 16434), vilket fungerade bra.

 

 

Övrigt
Soppskålen är en riktigt klassiker och kommer Pillivuyt