Barndomsfavoriten Kardemummakaka
Så var första julklappen invigd. En av de större springformarna jag fick, prövades med favoritkakan som mor brukade baka när jag var liten. Kardemummakakan är en mäktigare version av en sockerkaka samt har smak av brända mandlar, sötma och självklart kardemumma.
Receptet är baserat på kakan i ”Sju sorters kakor”.
Ingredienser (8-12 bitar)
4 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1,5 dl mjölk
1 ägg
100 gram smör
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma (helst hel)
20 mandlar
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smör och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Krossa/mortla kardemumman och blanda de torra ingredienserna separat. Tillsätt det torra i ägg- och sockerblandningen samt tillsätt smör och mjölk.
Häll smeten i en spring form på 16-20 cm och strö hackade mandlar över. Grädda i cirka 35-40 minuter. (Kontrollera kakan med en sticka för att se om smeten satt sig)
Klart att servera till kaffet eller teet.
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Adam den 2012/01/06 klockan 05:32, och ligger i kategorin Bakat, Kaka. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
ungefär 9 år sedan
Ja, den brukade vara mumsig.
ungefär 9 år sedan
Snygg barndomsfavorit
Önskar jag kunde baka så där fina kakor.
ungefär 9 år sedan
Hur mkt kardemumma ska det vara?
ungefär 9 år sedan
För att vara en kardemummakaka så tycks det vara extremt lite kardemumma i den.
ungefär 9 år sedan
2 tsk. Ursäkta missen
Tack!
Du har så rätt. Har fixat detta nu. Tackar för tipset.