Piggvaren är en klar favorit ibland plattfiskarna. Eftersom fisken är mild och rejäl i köttet är den precis som hälleflundra perfekt i kombination fin potatis, nyriven pepparrot och skirat varmt smör. Klockrena smaker i en klockren rätt.

4 personer
Ingredienserna
1 piggvar på cirka 1,5 kg
Smör
Salt

2 morötter
1 stjälk selleri
1 gul lök
1 dm purjolök
2 dl vitt vin
10 vitpepparkorn
smör

50-100 gram smält smör
1 dm pepparrot

8-12 mandelpotatisar

 

 

Gör så här
Skala och koka potatisen.

Skala morötterna och löken. Dela morötterna i mindre bitar och hacka löken grovt tillsammans med purjolöken. Stek det hela i smör i 5 minuter. Lägg grönsakerna på en plåt och häll över 2 dl vitt torrt vin. Tillsätt pepparkornen, lägg den sköljda fisken ovanpå och kör i ugn på 170 grader tills innertemperaturen
är ungefär 55 grader (cirka 30 minuter).
Ta ut fisken och låt den vila i 5 minuter.

Smält smöret (och skira om så önskas).

Servera som på bilden med lite extra flingsalt.

 

 

Att dricka till
Antingen en Brand Riesling Grand Cru (nr 99143) eller Dopff & Irion Riesling (nr 2173)