Piggvar med smält smör och pepparrot
Piggvaren är en klar favorit ibland plattfiskarna. Eftersom fisken är mild och rejäl i köttet är den precis som hälleflundra perfekt i kombination fin potatis, nyriven pepparrot och skirat varmt smör. Klockrena smaker i en klockren rätt.
4 personer
Ingredienserna
1 piggvar på cirka 1,5 kg
Smör
Salt
2 morötter
1 stjälk selleri
1 gul lök
1 dm purjolök
2 dl vitt vin
10 vitpepparkorn
smör
50-100 gram smält smör
1 dm pepparrot
8-12 mandelpotatisar
Gör så här
Skala och koka potatisen.
Skala morötterna och löken. Dela morötterna i mindre bitar och hacka löken grovt tillsammans med purjolöken. Stek det hela i smör i 5 minuter. Lägg grönsakerna på en plåt och häll över 2 dl vitt torrt vin. Tillsätt pepparkornen, lägg den sköljda fisken ovanpå och kör i ugn på 170 grader tills innertemperaturen
är ungefär 55 grader (cirka 30 minuter).
Ta ut fisken och låt den vila i 5 minuter.
Smält smöret (och skira om så önskas).
Servera som på bilden med lite extra flingsalt.
Att dricka till
Antingen en Brand Riesling Grand Cru (nr 99143) eller Dopff & Irion Riesling (nr 2173)
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Peter den 2012/01/18 klockan 06:29, och ligger i kategorin Fisk, Mat. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
ungefär 9 år sedan
Så sjukt gott är det.
ungefär 9 år sedan
Nu gjorde du mig så där jobbigt hungrig
Ser fantastiskt ut på alla sätt och vis. Var köper du piggvar?
ungefär 9 år sedan
Å, piggvar som är så gott! I Stockholm tycker jag den är för dyr men när jag besöker min kompis på södra Gotland brukar det komma förbi en man som säljer pinfärsk piggvar…
ungefär 9 år sedan
Pepparrot for president!
ungefär 9 år sedan
Kostade ungefär 200 kr och vägde runt 1,3 kg, vilket är ett riktigt bra pris för fyra personer
Håller med
ungefär 9 år sedan
Åhh….så gott det ser ut.