Ytterligare en kreation skapad av min mor. Som vanligt bjuder hon på ovanlig smaker och överraskande kombinationer. Lyssna bara på det här; ostbaserad glass och salt brownie. Spännande!
Receptet är ett av Mattias Larssons kreationer.

Citron-och getostglass
175 gram chèvre
rivet skal av en citron
250 gram vaniljglass

Salt nötbrownie
125 gram ägg, 2 st
150 gram brun farin
100 gram honung
200 gram choklad
100gram smör
5 gram flingsalt
280 gram vetemjöl
60 gram kakao
2 tsk bakpulver
100 gram hackade nötter

Glasyr
2 dl vispgrädde
220 gram mörk choklad, hackad

Citron- och getostglass
Smula getosten. Finriv citronskalet blanda osten med citronskalet och glassen. Ställ in i frysen.

Nötbrownie
Ugn 250 grader. Vispa äggen pösiga tillsammans med brun farin och honung. Smält smör och choklad i micron till 55 grader. Blanda flingsalt, vetemjöl, kakao, bakpulver och nötter. Häll ner i chokladblandningen och blanda till en jämn smet. Lägg bakplåtspapper i en
ugnsäker form. Häll i browniesmeten i en form med måtten 15*20 centimeter. Sätt in i ugnen i tio minuter. Kyl därefter.

Glasyr
Koka upp grädden och häll den över chokladen, vispa slätt. Häll glasyren över den svala brownien och låt den kallna.

Servera
Skär ut fina bitar av brownien och servera den på en tallrik med citronskal. Ringla olivolja på och lite flingsalt. Lägg på glassen.

Att dricka till
Gärna en Tokaji, exempelvis Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos (nr 2901).