En fantastiskt god och färgstark soppa med kraftig smak av rostad paprika. Anledningen till att jag kom på idén att göra denna goda rätt, var ett avsnitt av Gordon Ramsay‘s ”Kitchen Nightmares”. I detta avsnitt försökte han visa, en väldigt lat kvinna, potentialen i en god och vällagad lunch. Lunchrätten han valde att laga och servera vid detta tillfälle var en mustig klarröd tomatsoppa. Succén var given och jag blev självklart omedelbart sugen på att göra en egentolkning av denna färgglada grönsakssoppa.

4-6 personer

Ingredienser
6 röda paprikor
10 körsbärstomater eller två rejäla kvisttomater
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
0,5 dl rödvin
1 msk rödvinsvinäger
3 dl buljong eller 1 msk fond och 3 dl vatten
Extra virgin olivolja
Salt
Svartpeppar

Tillbehör
Crème fraiche
Slätbladigpersilja

Gör följande
Rosta paprikorna i ugnen på 200 grader tills nästan helt svarta. låt dem vila i några minuter i en skål. Skala sedan och kärna ur samt hacka grovt.
Snitta och skålla tomaterna snabbt. Samma sak här; skala, kärna ur och hacka grovt.
Skala vitlök och finhacka samt kärna ur chili och finhacka även denna.

Värm ordentligt med olivolja i en rejäl gryta. Stek på paprikan på medelhög värme i cirka 5 minuter. Tillsätt vitlök, chili och tillslut tomat. Fräs ytterligare några minuter och tillsätt sedan vin och vinäger. Låt koka ihop i knappt 10 minuter och häll efter det i buljongen. Låt sjuda några minuter till. Mixa nu det hela med hjälpa av en mixerstav till en jämn konsistens. Koka upp igen och smaka av med salt och lite peppar.


Servering
Fördela soppan i skålarna. Klicka i crème fraiche och garnera med persilja samt strila över lite olivolja och ett par drag på pepparkvarnen.

Att dricka till
En Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet (nr 6253) föll valet på. Eftersom det passar bra med grillade toner, så användes det både i soppan och som lunchens vin.

Övrigt
Skeden är en Eva Solo och soppskålen kommer ifrån Pillivuyt. Servetten är en Iittala.