Efter två restaurangbesök med föräldrarna på fredagskvällen och lördag lunch, blev det middag hemma av det enklare slaget. En smakrik mild gratäng på kronärtskocka och potatis, vilken serverades till rejäla skivor entrecote som fick sig en tur i grillpannan.

Gratäng (6 personer)
300 gram kronärtskockshjärta
12 potatisar
1 stor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
4 dl vispgrädde
Svartpeppar
Salt
1 dl parmesanost
2 dl mild ost

 

Tillbehör
250 gram entrecote per person
Olivolja
Svartpeppar
Salt
Slätbladigpersilja


Gratängen
Sätt ugnen 200 grader.
Skala potatis, lök och vitlök. Skiva potatis, lök samt kronärtskocka. Finhacka vitlöken. Fräs kronärtskockan lätt i panna för att få bort den mesta vätskan. Ta fram en gratängform. Börja med pottatis och lägg sedan lök, kronärtskocka och vitlök ovan på. Gör detta i cirka tre omgångar och avsluta med potatis. Kom ihåg att salta och peppra rikligt efter varje omgång.
Häll över grädde och toppa med först parmesan samt övrig ost.
Gratinera i ugn till rejält gyllene (provstick gratängen innan den tas ut).

Att dricka till
Domaine Pech de Lune.

Tillbehören
Gnid in entrecoterna med olivolja, salta peppra och stek dem i en riktigt het grillpanna (två omgångar på varje sida så att man får ett tydligt och snyggt rutmönster).

Servera enligt bild och dekorera med persilja.