Gräddstuvade grönsaksprimörer till en saftig bit kött är bland det bästa som finns i matväg. Här kommer just en sådan rätt, som spetsats till med en rejäl näve riven pepparrot.

 

4 personer

Kött
600 gram oxfilé
Smör
Peppar
Salt
Riven färsk pepparrot

Grönsaksstuvning
3 dl grädde
1 dl vitt vin
1/2 tsk grönsaksfond
1/2 tsk köttbuljong
2 stora morötter
1/4 rotselleri
1 stor palsternacka
4 salladslökar
16 brysselkål


Stuvningen
Skala alla grönsakerna och dela i likartade bitar stroleksmässsigt. Koka i saltat vatten tills det är al dente. Kyl av direkt.
Koka ner grädden, vinet och buljongen till halva volymen. Salta, peppra och smaka av med lite socker. Rör ner grönsakerna.

Köttet
Stek under tiden köttet enligt önskemål. Salta och peppra.

Servera som på bilden med riven pepparrot.

Att dricka till
En underbar Château Marzy Grand Enclos de Riffat 2005 (nr 92164).