En ganska vanlig rätt i grundutförande, som kan smaka fantastiskt om den sätts samman på rätt sätt. Jag talar självklart denna gång om fiskgratängen med sin milda krämighet och värmande smak.

Fyllning
500-600 gram torskrygg
2 dl grädde
1 kg havskräftor
1 gul lök
1 morot
1 dm purjolök
1 selleristjälk
2 dl vitt vin
Dill

Pomme duchesse
1-2 ägg
6-8 potatisar beroende av storlek
1 dl grädde
1 klick smör
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Bryt av stjärten från havskräftan och ta bort skalet samt tarmen. Sätt köttet åt sidan och spara skalet.

Skala lök och hacka. Skala morot och skiva. Hacka selleri. Blanda de preppade grönsakerna och stek i smör. Tillsätt skalen efter 5 minuter. Häll i vinet och låt det koka. Tillsätt vatten så det täcker skalen. Koka i trettio minuter. Sila ifrån buljongen och koka ner den till 1,5 dl.

Gör en mjöl/smörredning och tillsätt den till buljongen. Ta i grädde och dill samt koka i 5 minuter. Såsen ska vara tjock. Hacka kräftstjärtarna och rör i såsen.

Koka potatis och gör ett mos. Spritsa ut moset runt en smörad form. Lägg bitar av torsken i mitten och täck med sås. Gratinera i 170 gradig ugn tills temperaturen är drygt 60 grader i mitten av fisken. Potatispurén ska ha en gyllene färg.

Att dricka till
Vi drack detta mycket trevliga vin till; Château de la Jaubertie White (nr 99184).