Efter att ha mottagit en mängd härliga gräsandsbröst av min jobbarkompis Fredrik, var det dags ännu en gång att laga en riktig supermåltid med åtskilliga komponenter.

4 personer

Ankbröst
4 gräsandsbröst, det går åt ett helt bröst per person
Salt
Svartpeppar
Smör till stekningen
Sås
2-3 msk körsbärssylt
4 msk kyckling fond Bong
1 gul lök
1 dm purjolök
3 vitlöksklyftor
1 morot
1 stjälk selleri
smör
1 dl portvin, Madeira eller liknade
3 dl rött vin
2,5 + 2,5 dl dl svart/blå druvor utan kärnor
Salt
Svartpeppar
Smör/mjölredning
Ugnsrostade potatisar
10 Amandinepotatisar, klyftade
Olivolja
Flingsalt
Spetskål
1 mindre huvud av spetskål
4 skivor mildrökt fläsk med mycket kött
Smör
Peppar
Potatisen
Börja med att klyfta potatisen, olivolja och flingsalt därpå. In i 200 gradig ugn (rör om då och då).
Såsen
Skala löken och hacka den, skala moroten och dela den och sellerin, stek allt i smör, tillsätt vinet och buljongen efter 5 minuter,
komplettera med buljong och låt det hela koka, tillsätt 2,5 dl druvor och låt det hela koka samman i cirka 20 minuter, sila och sätt åt sidan
Spetskålen
Skär kålen fint, hacka fläsket, stek fläsket i smör och tillsätt kålen, stek på svag värme i 10 minuter, sätt åt sidan.
Ankbrösten
Peppra ankbrösten och stek dom i smör, innertemperatur 50 grader.
Värm såsen och red den smaka av, värm kålen och peppra lite, när brösten är stekta låt dom vila i några minuter och skär ur filéerna, ta ut potatisen och lägg upp som på bilden. Dekorera med timjan.
Att dricka till
En Bourgogne, Santenay Premier Cru La Comme (nr 99125).