Barnmat; du ska laga den själv, den ska vara ekologisk och helst ska du ha odlat alla ingredienser själv! Skämt å sido. Du KAN laga den själv men ibland faller man som förälder självklart till föga – inspirationen, tiden och orken tar ju slut ibland så är det och det ska man absolut inte skämmas för.
Vi lagar all mat själva – på söndagar. Det tar inte mer än en, max två timmar att fixa lunch, middag och efterrätter för fem dagar. Vi tycker att det är skönt att veta vad som är i maten. Det känns helt enkelt bäst för oss. Den färdiga maten du kan köpa i butik är dessutom dyr och smakar inte lika gott. Vår bebis gillar den inte heller, de få gånger han fått smaka. Jag tror dessutom att man skapar en god grund och sund inställning till mat och måltid genom att göra såhär. Han får alltid vara med och smaka på det mesta. Recepten är enkla och visst, kanske har du redan tänkt ut det själv, men ibland kan det vara skönt med lite inspiration. Här kommer två av de första recepten i vad som är tänkt att bli ett återkommande inslag hos oss på http://winendine.se/ . Har du bara en mixerstav eller food processor så går det som en dans!

 

 

 

 

Broccoli med persilja och ägg

ca 4 portioner till en sexmånader gammal bebis

Broccoli är grymt! Det innehåller en hel massa nyttigheter samt järn, liksom persiljan. Ägg bidrar med fett och protein. Var noga med att tillsätta extra fett. I detta fall oljan. När ditt barn börjat röra på sig, det kanske ålar eller kryper, så gör det åt mer energi än du tror.

500 gram broccoli (färsk)
2 msk vanlig rapsolja
2 msk hackad persilja (går fint med fryst)
2 kokta ägg

Dela broccolin i buketter. Koka upp vatten och koka buketterna i 6-7 minuter. Mixa med olja och persilja. Det gör inget om det är små bitar i då de är mjuka och lätta för bebisen att mosa med tungan i munnen. Bra att träna på att vänja sig vid bitar. Dela upp maten i fyra portioner. I lagom stora burkar eller i en iskubsform. (Ca 6-7 bitar är en portion.)
Vid servering: Mosa ägg med gaffel och servera bredvid det uppvärmda broccolimoset.

Mango och bananmos
1 paket fryst mango (halvtinad)
3 bananer

Mixa samman och fryst in i iskubsform. Ca 4-5 bitar som dessert.
Servera halvtinade eller helt tinade efter maten.

Smaklig barnmat!