En riktig fining med pilgrimsmussla, ärtor, jordärtskocka och pepparrot. Det hela toppas med löjrom ifrån Kalix.

4 personer

Ingredienser
4 stora pilgrimsmusslor
2 dl ärtor
1 schalottenlök
1 dl vatten
1/2 msk fiskfond koncentrerad
4 msk riven pepparrot
Salt
Svartpeppar
1 stor jordärtskocka
Olja till friteringen
4 msk lökrom från Kalix

Gör följande
Skala löken och skiva den. Koka den sedan tillsammans med ärtor, vattnet och fonden i 2 minuter. Mixa med stavmixer (häll av lite av vätskan så det inte blir för löst). Salta och peppra.

Skala jordärtskockan och strimla den. Lägg den i vatten tills det är dax att fritera. Häll olja i en kastrull. (Var försiktig med den varma olja. Ha alltid ett lock till hands vid brand.) Näst högst effekt på plattan brukar bli bra.
Testa med en bit bröd för att se så oljan är tillräckligt varm (Den ska bubbla vid nedsänkning). Häll i den strimlade skockan, fritera tills gyllenbrun. Lägg på papper och låt torka kort.

Torka av musslorna salta och stek dem i smör i 1 till 1,5 minuter per sida.

Precis före serveringen tillsätts pepparroten. Uppläggning som på bilden.

Att dricka till
En Riesling från Alsace.