Pilgrimsmussla med ärtpuré och löjrom
En riktig fining med pilgrimsmussla, ärtor, jordärtskocka och pepparrot. Det hela toppas med löjrom ifrån Kalix.
4 personer
Ingredienser
4 stora pilgrimsmusslor
2 dl ärtor
1 schalottenlök
1 dl vatten
1/2 msk fiskfond koncentrerad
4 msk riven pepparrot
Salt
Svartpeppar
1 stor jordärtskocka
Olja till friteringen
4 msk lökrom från Kalix
Gör följande
Skala löken och skiva den. Koka den sedan tillsammans med ärtor, vattnet och fonden i 2 minuter. Mixa med stavmixer (häll av lite av vätskan så det inte blir för löst). Salta och peppra.
Skala jordärtskockan och strimla den. Lägg den i vatten tills det är dax att fritera. Häll olja i en kastrull. (Var försiktig med den varma olja. Ha alltid ett lock till hands vid brand.) Näst högst effekt på plattan brukar bli bra.
Testa med en bit bröd för att se så oljan är tillräckligt varm (Den ska bubbla vid nedsänkning). Häll i den strimlade skockan, fritera tills gyllenbrun. Lägg på papper och låt torka kort.
Torka av musslorna salta och stek dem i smör i 1 till 1,5 minuter per sida.
Precis före serveringen tillsätts pepparroten. Uppläggning som på bilden.
Att dricka till
En Riesling från Alsace.
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Peter den 2012/03/23 klockan 06:44, och ligger i kategorin Mat, Skaldjur. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
ungefär 8 år sedan
Låter ju minst sagt gott.
ungefär 8 år sedan
Hej på er!
Dags att laga en liten rätt från Winendine igen. Jag undrar var ni köper bra pilgrimsmusslor i Jönköping? (förutom på torget, ska ha dem fredag)
/Johanna
ungefär 8 år sedan
Ica Maxi, Blåhed och Ek fisk Västra Torget
ungefär 8 år sedan
4 msk Lökrom?
Men…äter man pilgrimsmusslorna råa…står inget om hur dom tillagas…?
/J
ungefär 8 år sedan
Hej
Bra poäng
Jag har nu lagt till rättningen i receptet.
Tack för feedback