Grekiskt möter svensk i en fantastiskt trevlig kombination. En riktig grekklassiker i form av tzatziki möter bland det svenskaste jag vet, nämligen stekt strömming. Gott!

4 personer

Ingredienser
2 dl yoghurt
2/3 av en gurka
1-2 vitlöksklyftor
1 bytta slätbladig persilja
Vitpeppar
Salt

Fisken
Strömming 20-24 st
Grovt rågmjöl
Salt
Vitpeppar

Tillbehör
Sparrispotatis


Börja med såsen. Riv gurka grovt och salta. Låt stå i 30 minuter och sedan krama ur vätskan. Blanda gurkan med pressad vitlök, yoghurt, hackad persilja, vitpeppar och eventuellt mer salt. Sätt åt sidan.

Skala och sätt potatisen på kokningen.

Mjöla strömmingen samt salta och peppra. Stek i smör och olja (sätt eventuellt in den på värme i ugnen 100 grader medan potatisen kokar klart).

Servera med strömming, tzatsiki och den kokta potatisen.

Att dricka till
Servera med en god lager oc eventuellt en god Aalborg