Bönsoppa med bacon och piripiri
Gott med vita bönor. Matig och välsmakande soppa som kompletteras med bacon, parmesan samt lite sting ifrån piripiri.
4 personer
Bönor
2,5 dl vita bönor
1 gul lök
1 dm purjolök
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
3 kvistar timjan
Vatten
10 svartpepparkorn
Dag 1
Börja med att blötlägga bönorna ett dygn i förväg, byt vatten ett par gånger.
Dag 2
Skala löken, vitlöken och hacka det hela grovt tillsammans med purjolöken. Lägg allt i en gryta tillsammans med peppar, lagerblad, timjan och vatten. Salta inte (det gör att bönorna aldrig blir riktigt kokta). Koktid 20 – 30 minuter.
Soppan
1 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
2 piripiri
Persilja, ett mindre knippe slätbladig
1 liter kycklingbuljong
Salt
Socker
Svartpeppar
Olivolja
6-8 körsbärstomater
4 skivor bacon
Dag 2
Skala och stek löken i olivolja med lite socker. Kör bönor, lök, buljong, piripiri, persilja (halva mängden) och tomater i en blender till fin konsistens. Om soppan blir för tjock späd med mer buljong. Smaka av med salt och peppar.
Mikra bacon och placera den i botten på skålarna innan soppan hälls på.
Servera soppan med riven parmesanost och olivolja samt dekorera med persilja.
Att dricka till
Vi drack en Rosso di Montepulciano till.
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Peter den 2012/04/15 klockan 05:49, och ligger i kategorin Mat, Soppa. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
ungefär 6 år sedan
Gott!