Gott med vita bönor. Matig och välsmakande soppa som kompletteras med bacon, parmesan samt lite sting ifrån piripiri.

4 personer

Bönor
2,5 dl vita bönor
1 gul lök
1 dm purjolök
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
3 kvistar timjan
Vatten
10 svartpepparkorn

Dag 1
Börja med att blötlägga bönorna ett dygn i förväg, byt vatten ett par gånger.

Dag 2
Skala löken, vitlöken och hacka det hela grovt tillsammans med purjolöken. Lägg allt i en gryta tillsammans med peppar, lagerblad, timjan och vatten. Salta inte (det gör att bönorna aldrig blir riktigt kokta). Koktid 20 – 30 minuter.

Soppan
1 schalottenlök
3 vitlöksklyftor
2 piripiri
Persilja, ett mindre knippe slätbladig
1 liter kycklingbuljong
Salt
Socker
Svartpeppar
Olivolja
6-8 körsbärstomater
4 skivor bacon

Dag 2
Skala och stek löken i olivolja med lite socker. Kör bönor, lök, buljong, piripiri, persilja (halva mängden) och tomater i en blender till fin konsistens. Om soppan blir för tjock späd med mer buljong. Smaka av med salt och peppar.

Mikra bacon och placera den i botten på skålarna innan soppan hälls på.

Servera soppan med riven parmesanost och olivolja samt dekorera med persilja.

Att dricka till
Vi drack en Rosso di Montepulciano till.