En svårslagen lunch eller, i mindre portioner, starter. Med en härligt sälta ifrån skaldjursfonden och sötma samt krämighet ifrån vin och risotto, är denna rätt en riktig höjdare i munnen.

4 personer

Skaldjursfond
Se tidigare recept (denna bestod av skal från räkor och havskräftor.)
1,5 dl fond
1-2 dl Pinot Noir

Risotto
2 dl ris, Carnaroli eller Arborio
5-6 dl kyckling- och grönsaksbuljong blandat
1 schalottenlök, finhackad
50 gram smör
2 dl Parmesanost
1 kg havskräftsstjärtar
250 gram färska räkor (man kan ersätta havskräftorna med 250 gram räkor till.)
(Spara skalen till fonden ovan)
10 bruna champinjoner
10 shiitake svampar
Smör
Instruktioner
Börja  med att skala räkor och kräftor och sätt köttet i kylen. Koka fonden enligt recept och koka ihop till 1,5 dl. Tillsätt vinet och koka ytterligare 5 minuter.

Risotto; hacka löken och stek den i smör, tillsätt riset och skeda därefter i buljongen efterhand. Koka tills riset är al dente och krämigt, tillsätt smör och ost, avsluta med att tillsätt skaldjuren som bör delas i mindre bitar.

Under tiden skivas svamp och steks i smör. Peppra och sätt åt sidan. Värm skaldjursfonden samt smaka så det har en bra balans mellan vin och fond.

Lägg upp en klick risotto, häll fond runt och och toppa med svampen samt en kvist timjan.

Att dricka till
Samma Pinot Noir till som i buljongen. Man bör välja en Pinot Noir från Nya Zealand eller USA.